Stichting Bowie gaat samenwerken met Jij & Wij! Net even anders. Deze organisatie heeft onlangs haar deuren geopend aan de Marktstraat in het centrum van Wierden. Het is een ontmoetingsplek voor mensen die een deukje hebben opgelopen in de maatschappij en zich zo nu en dan eenzaam voelen. Het initiatief is afkomstig van Aly Hegeman van Hulpdiehelpt. Anja van Aartsen en Gerhard Kivits zijn het gezicht in Wierden.

Het is eigenlijk een gezellige huiskamer, waar je op maandag, woensdag en vrijdag van tien tot drie uur zo maar binnen mag lopen. ‘Je kunt hier terecht voor een praatje en een kopje koffie maar we bieden ook begeleiding aan’, vertelt medewerker Gerhard Kivits. ‘Uit ervaring weten we, dat er een groep kwetsbare mensen is die onvoldoende aansluiting vindt bij de reguliere dagbesteding. We willen, dat ook deze mensen weer in de maatschappij mee kunnen draaien. We misten een plek waar mensen echt samen kunnen komen om te doen waar hun hart ligt. In samenspraak met de mensen zelf biedt Hulpdiehelpt hier dagactiviteiten op maat aan.

Het ontmoetingshuis is elke week op maandag, woensdag en vrijdag geopend van tien tot drie uur, waarbij altijd professionele begeleiding aanwezig is. Er is ook meteen gestart met kledingbank voor mensen die het financieel minder breed hebben. Dit is in samenwerking met de stichting Van Katoen.

Bowie start samenwerking met Jij & Wij! Net even anders

 

ALMELO – Wat hebben een naaiatelier, een kledingbank, een imker en de zorgambassade van coöperatie Dichtbij met elkaar te maken? Ze zitten allemaal onder één dak, aan de Hofstraat 81 in Almelo.

„Dit is voor ons een ideale locatie”, vertelt Aly Hegeman-Kampman van Hulp Die Helpt, een zorgorganisatie voor mensen met psychiatrische en sociale problemen. „We zitten dicht bij het centrum en toch in een bosrijke omgeving. En in Almelo wonen toch relatief veel van onze cliënten. We huren dit gebouw van een particulier, maar voor hoe lang we kunnen blijven, is onduidelijk.”

Ook voor coöperatie Dichtbij is de keuze voor Hofstraat 81 van belang voor de grote groep zzp’ers en kleinschalige zorgorganisaties uit Noord- en Oost-Nederland. De leden van Dichtbij hebben weliswaar vaak’hun eigen specialisatie(s), maar ze zetten allen hun vaardigheden en kennis in om de cliënt thuis te laten wonen, leven en sterven. Bovendien werken ze waar mogelijk samen. Frank Leensen heeft voor Dichtbij de leiding over de regio tussen Zwolle en Arnhem, inclusief Twente.

Hij legt uit waarom Dichtbij een ‘zorgambassade’ heeft ingericht in Almelo: „De hoofdvestiging van Dichtbij zit in Groningen. Het is voor onze leden uit Twente niet praktisch om voor een overleg uren te reizen. Ook biedt de ambassade plek aan zzp’ers die thuis niet kunnen werken. Die kunnen hier een werkplek vinden.” Hegeman en Leensen delen hun visie op zorg en hoe die zorg georganiseerd zou moeten worden. Centraal daarbij staat het woord kleinschalig. Leensen: „Door de Coöperatie kan die kleinschalige zorg blijven bestaan. Omdat ze minder last hebben van vaste lasten, is er meer tijd voor zorg.”

„We versterken elkaar door samen te werken, Frank en ook mijn rechterhand Judith Disselborg die de administratie voor haar rekening neemt”, ervaart Hegeman. „Met de begeleiders hier vormen we een grandioos mooi team. De Armeense zorggroep Brunnera zit trouwens ook in dit pand. Een prima organisatie met wie we ook goed samenwerken.”

Eigen plek in Almelo voor Coöperatie Dichtbij en Hulp Die Helpt: ‘Voor ons een ideale locatie’